Банер

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні3
mod_vvisit_counterВчора11
mod_vvisit_counterЦей тиждень47
mod_vvisit_counterМинулий тиждень121
mod_vvisit_counterЦей місяць581
mod_vvisit_counterМинулий місяць523
mod_vvisit_counterВсього60727

Зараз (20 хвилин назад): 2
Ваш IP: 44.201.92.114
,
Сьогодні : 2023-03-29 00:34
Home Медична сестра Отруєння, його види.
Отруєння, його види.

Отруєння – важке захворювання, яке виникає внаслідок попадання в організм різних хімічних речовин: рідких, сипучих, газоподібних. Основні ознаки гострого отруєння: порушення дихання, серцева недостатність, втрата свідомості, ураження органів системи травлення.

При підозрі на гостре отруєння необхідно терміново викликати медпрацівника. Перед тим, як надати першу допомогу, необхідно вияснити, що спричинило отруєння. Якщо хворий без свідомості, треба оглянути приміщення, в якому він знаходився у пошуках залишків отрути: медикаментів, шприца та інших предметів.

Якщо отруєння виникло внаслідок попадання в організм токсичних речовин, то потрібно якнайшвидше вивести їх із організму. Для цього потрібно визвати у хворого блювоту. Викликати блювоту не можна у тому випадку, якщо хворий знаходиться без свідомості. У випадку, коли у хворого без свідомості блювота виникла сама по собі, необхідно його голову покласти набік і пильнувати, щоб блювотні маси не потрапили у дихальні шляхи. Для зменшення концентрації токсичних речовин у шлунку – дати випити активоване вугілля.

При попаданні отруйних речовин на шкіру , або слизову, необхідно промити її великою кількістю води з милом, содовим розчином.

 

 

Отруєння кислотами, які попали в організм.

Основні ознаки: біль в ротовій порожнині, гортані, дихальних шляхах; важко ковтати слину, виникає блювота, часто з кров’ю; загальна слабість, загальмованість, біль в животі.

Перша допомога: терміново викликати медпрацівника, дати хворому випити 1 – 2 стакани холодної води, а також молоко, яєчний білок, масло.

Отруєння, яке виникло внаслідок дезинсекції тарганів, комах.

Отрута в організм може попасти через дихальні шляхи, пошкоджену шкіру, при вживанні.

Основні ознаки при попаданні в дихальні шляхи: запаморочення, нудота, порушення зору (сітка перед очима), підвищене потовиділення, збудженість. В деяких випадках хворий втрачає свідомість, виникають судоми, порушується дихання і кровообіг.

Ознаки при вживанні отрути: блювота, понос, головна біль, виділення слини із рота і носа. В деяких випадках – втрата свідомості, судоми, порушення дихання, зупинка серця.

Перша допомога: викликати швидку допомогу. До прибуття лікаря необхідно: дати хворому доступ свіжого повітря, відкриті частини пошкодженого тіла промити водою; промити очі, рот, ніс 2% розчином питної соди (1 столова ложка на 1 л води).

При вживанні отрути: дати випити 1 – 2 літра 2% розчину соди, визвати блювоту; дати випити 4 – 5 таблеток активованого вугілля. При зупинці дихання – терміново приступити до реанімаційних міроприємств.

Харчове отруєння – сальмонельоз.

Виникає внаслідок вживання інфікованих м’ясних та молочних продуктів.

Основні ознаки: підвищена температура тіла, головна біль, нудота, блювота, понос.

Перша допомога: промити шлунок розчином перманганату калію, або 2% розчином соди; дати випити 4 – 5 таблеток активованого вугілля. Давати багато пити води. Викликати лікаря.

Сальмонельози

Із харчових токсикоінфекцій найчастіше зустрічається сальмонельоз.

Захворювання починається через 6 – 12 годин після вживання інфікованої їжі. Деколи строк затягується до 48 годин. Нудота, болі в животі, блювота, частий пронос – найбільш характерні ознаки захворювання. Бувають сильні головні болі, головокружіння, підвищення температури.

Хвороба звичайно триває від 2 до 7 днів.

Сальмонела широко розповсюджена серед тварин. Найчастіше – у великого рогатого скота, свиней, коней, домашніх і диких птахів.

Сальмонели розповсюджуються по всьому організму. Вони попадають в молоко, яйця. М’ясо може бути заражене в процесі убою і розробки туші, а також при кулінарній обробці, якщо воно стикається з зараженим м’ясом, інвентарем (столи, дошки, ножі).

Збереження в теплі готових продуктів, особливо рідких та напіврідких (фарш, паштет, студінь), уражених сальмонельозом, призводить до скорого розмноження мікробів.

Міри профілактики сальмонельозу

1. Не можна вживати м’ясо, яке не пройшло ветсанконтролю.

2. М’ясо і м’ясопродукти зберігати в холодильнику окремо від інших продуктів.

3. Для обробки сирих і готових м’ясопродуктів використовувати окремі дошки.

4. Гусячі і качині яйця використовувати тільки для приготування тіста.

5. Проводити обробку харчових продуктів безпосередньо перед використанням.

6. Чітко дотримуватися санітарних правил, які виключають можливість зараження харчових продуктів через брудні руки, забруднений посуд.

Картинки по запросу діти днз

 
© 2023 . Всі права захищено.
© 2006-2009 Українська локалізація: Joomla! Україна. Всі права захищено!
Joomla! - безкоштовне програмне забезпечення, яке розповсюджується за ліцензією GNU/GPL.

Календар

модули joomla
шаблоны joomla